Grote onderscheidingen voor SCOPE Pictures films in Parijs en Berlijn

Dit weekend was uitzonderlijk rijk aan internationale prijzen voor verschillende films die door SCOPE Pictures (België) gecoproduceerd werden. Namelijk bij de César cérémonie in Parijs en de slotavond van de 70ste Berlinale. Deze onderscheidingen benadrukken het succes van de Belgische Tax Shelter.

"Papicha" - een dubbel-hit

Afgelopen mei opgemerkt op het filmfestival van Cannes in de sectie "Un certain regard", vervolgens met drie prijzen bekroond op het Angoulême Francophone Filmfestival, is "Papicha" van Mounia Meddour nu een dubbel-hit et wint de César van de "Beste Eerste Film" alsook de César voor "Beste Vrouwelijke Nieuwkomer" voor Lyna Khoudri in haar rol van Nedjma, een achtienjarige studente, gepassioneerd door modeontwerp, die weigert de tragische gebeurtenissen van de Algerijnse burgeroorlog (de film vindt plaats in de jaren negentig) haar “normaal” leven te laten verhinderen. Ze verzet zich op haar eigen manier tegen de nieuwe verboden die door de radicalen worden opgelegd en besluit te strijden voor haar vrijheid en onafhankelijkheid door een modeshow te organiseren.

Laatste wijziging : 14.04.2020

Anaïs Demoustier en Swann Arlaud onderscheiden zich

Onder de films die SCOPE Pictures heeft gecoproduceerd, waren niet minder dan twaalf nominaties in de running voor de César: acht voor "Grâce à Dieu" van François Ozon, twee voor "Papicha", en twee respectievelijk voor Anaïs Demoustier voor haar rol in "Alice et le Maire" van Nicolas Pariser en voor Chiara Mastroianni in "Chambre 212" van Christophe Honoré.

Swann Arlaud, al in 2018 winnaar van de César-prijs voor "Beste Acteur" voor de film "Petit paysan", won de prijs voor "Beste Acteur in een ondersteunende rol" voor zijn interpretatie van de rol van Emmanuel Thomassin in "Grâce à Dieu", een film gewijd aan pedofilieschandalen in de katholieke kerk in Frankrijk. In zijn ontroerende toespraak onderstreepte Swann Arlaud dat kardinaal Barbarin door de rechtbank is vrijgelaten en dat het proces tegen de voormalige prelaat Bernard Preynat, beschuldigd van pedo-criminele handelingen, nog steeds aan de gang is.

Het werd werkelijk sensationeel toen de César voor "Beste Actrice" door Matthieu Kassovitz werd uitgereikt aan de jonge Anaïs Demoustier voor haar rol als Alice Heimann in "Alice et le Maire", waar ze met Fabrice Luchini speelde.

In totaal maakt dat vier Césars voor films die door SCOPE Pictures zijn gecoproduceerd!

Laatste wijziging : 14.04.2020

Effacer l’historique wint een speciale zilveren beer op de 70e editie van het Festival van Berlijn

Na een roerige César-cérémonie, sloot het weekend zich af met een mooie beloning voor "Effacer l’historique", een uiterst geslaagde komedie van het duo Delépine-Kervern over het digitale tijdperk, de sociale netwerken en de uitspattingen die daar gebeuren, die de Speciale Zilveren Beer van de 70e editie van het Internationale Filmfestival van Berlijn heeft gewonnen.

 

"Papicha", "Grâce à Dieu", "Alice et le Maire" en "Effacer l’historique" zijn films die door SCOPE Pictures zijn gecoproduceerd en door de Belgian Tax Shelter via SCOPE Invest worden ondersteund.

Dankzij dit mechanisme krijgen vele Belgische talenten (acteurs, technici, enz.) de kans om deel te nemen aan audiovisuele producties die een internationale uitstraling krijgen. Een mooi succes voor ons land en voor onze cinema.

Laatste wijziging : 14.04.2020

Newsletter

Rekentool